Croatian Country Life

Bouw gebedshuis

NEDERLANDS: 
De oude stal in onze achtertuin krijgt een prachtige nieuwe bestemming. Jezus werd geboren in een stal. De ongastvrijheid was zijn deel. Maar naar die stal kwamen allerlei mensen uit allerlei windstreken om hem te aanbidden. Het werd een plek van aanbidding en gastvrijheid. Zo bouwen wij ons “huis van gebed voor alle volken”. Elders op deze site vind u binnenkort een uitgebreidere beschrijving van ons verlangen omtrent dit huis. 

De gastvrijheid willen we vieren door iedereen die graag rust, regelmaat en schoonheid wil ervaren een mooie tijd aan te bieden in één van de twee appartementen. Het is geen vakantiehuis maar je kunt er wel vakantie houden. Met als extra element dat er een paar keer per week een avondgebed is volgens een vast ritme. Heb je zin om deze zomer of najaar te komen? Neem gerust contact met ons op. 

Twee jaar geleden zijn we begonnen met tekeningen maken. De dochter van onze vaste klusjesman Ante studeert voor architecte. We besloten om de oude stal niet af te breken (had wel gemakkelijker geweest) maar de oude muren en de constructie te sparen. Het dak werd vernieuwd en verhoogd. Zo is er een gastenappartment voor vier personen op de bovenverdieping ontstaan met twee slaapkamers, een badkamer en een keuken annex woonkamer. De dakramen geven heerlijk stralend licht. In september 2019 is het dak vernieuwd. In het voor jaar van 2020 hebben we extra buitenmuren en een traphal aan de stal gebouwd. Zo kreeg het de contouren van een echt huis. Toen we ons andere huis in de Zumberak hadden verkocht in het najaar van 2020 kwam er genoeg geld beschikbaar om het project verder te zetten. In december zijn we begonnen met de isolatie van de gevel. Dat is nu helemaal klaar. Ook de septic zit in de grond en al het leidingwerk binnenin is klaar. De muren zijn van stucwerk of gipsplaten voorzien en ook de binnenvloer is al gestort. 

De komende drie maanden gaan we de laatste fase in, de afwerking. Dus het verven, de centrale verwarming, de keukenblokken en de vloertegels. Ook rond het huis worden nog wat bestratingswerkzaamheden gedaan. 

Het huis bevat een appartement voor twee personen en een appartement voor vier personen. Tevens is er sanitair voor daggasten en een centrale gemeenschappelijke gebedsruimte. Op het terrein is er een stille plek bij het kruis en een mooi zitje bij de rivier. 

Vele groeten uit Pribanjci, Kroatië.