Croatian Country Life

De goudsbloem

Update:  
Een heel hartelijke groet vanuit Kroatië. We rollen van de ene in de andere hittegolf, het is ongekend warm en droog in Kroatië. De rivier biedt ons gelukkig wat koelte. De vogels eten alles op en niets schrikt hen meer af. Maar het ritme en de grillen van de natuur laten zich niet altijd sturen. Volgend jaar weer een beter jaar. De hitte en overstromingen overal ter wereld lijken steeds heftiger te worden. We blijven zegenen. De schepping wacht op het openbaar worden van de kinderen Gods  

De verbouwing van onze stal loopt voorspoedig. We kregen hulp van een vrijwilliger uit Nederland die allerlei kleine en grote klussen deed. Het wordt heel erg mooi. De twee appartementen zijn nagenoeg klaar en de gebedsruimte maken we dit najaar af. Wil je eens een tijdje bij ons verblijven, neem dan gerust contact op. Ik heb nog geen tijd gehad om onze visie en missie voor dit huis van gebed op de website te zetten. Maar het zal er binnenkort van komen.  
 
Het is een tijd van “op de plaats rust”. Verleden week bezochten we wel voor twee dagen de stad Bjelovar in het Noorden van Kroatië. Ik maakte er twee gebedswandelingen en we deden weer mooie contacten op. We bidden God dat er een open deur komt dat we ook daar een huis van gebed kunnen opzetten. De ouderen in het verlaten binnenland blijf ik bezoeken en bemoedigen. Heel veel dank voor uw medeleven en steun! 
 
Reizen buiten Kroatië stellen we nog steeds maar uit. Het gedoe met codes, pasjes voor terrasjes en spuitjes voor uitjes, paniekpolitiek en formulieren is niet aan ons besteed. Deze zogenaamde “Summer of love” is vooral een zomer van veel verdeeldheid aan het worden.  Onrust zal mijns inziens niet uitblijven. De grote maatschappelijke onrust is al voelbaar en merkbaar hier. De minister-president van Kroatië is ten einde raad. U moet weten dat het overheidsvertrouwen hier in dit land tot ver onder de 50 procent ligt. Niet verwonderlijk gezien de corruptie. Eenzelfde percentage mensen weigert het zo veelbelovende vaccin. In een poging toch de vaccinatiegraad omhoog te krijgen heeft deze premier besloten dat alle dokters, onderwijzers en mensen in openbare beroepen die het gratis wondermiddel niet nemen binnenkort hun ontslag kunnen verwachten. Voor de rest van de “weigeraars” komt een verbod op grote delen van het openbare leven.  Was en is het virus zelf al verschrikkelijk en de maatregelen die er mee gepaard gingen. Dit slaat alles, hoe haal je de cohesie en het laatste beetje samenleving uit je maatschappij? Hoe komt een politicus tot deze gedachten? Laten we maar hopen en bidden dat de soep weer niet zo heet gegeten wordt als die wordt opgediend.  
 
Peter R.De Vries zei; ‘on bended knees is no way to be free’.  Het zal wel eens heel anders uit kunnen pakken. De rampen die zich momenteel over de aarde voltrekken en deze verschrikkelijke corona crisis zullen wel eens een heel andere wending kunnen krijgen als we op de knieën gaan.  

Een man Gods sprak ooit de wijze woorden tot mij…”you need to have an independent mind”. Dat was een machtig advies voor mijn leven. Het vermogen om te leven vanuit het veranderde en hervormde denken en niet afhankelijk te worden van mensen, meningen en opinies van anderen. Dus niet mee te “verkleuren” met de wereld om je heen. Er bovenal voor te zorgen dat je niemands trofee wordt, want voor je het weet sta je weer aan de kant en ben je een wisselbeker. Zorg dat je onafhankelijk bent en wees gehecht aan God. We zijn geboren voor goud, om te stralen! 

‘…opdat gij onberispelijk en onbesmet moogt zijn, onbesproken kinderen Gods te midden van een ontaard en verkeerd geslacht, waaronder gij schijnt als lichtende sterren in de wereld…’ 
(Filippenzen 2:15)  

De oranje (heilzame) en gele goudsbloem naast elkaar.

De Kelten noemden de natuur wel eens het vijfde evangelie. De natuur geeft ons zoveel lessen. Het is ook opvallend hoeveel tijd Jezus doorbracht in de stilte van de natuur en Zijn levenslessen uitlegde met vele voorbeelden uit de natuur.  
 
Mijn vrouw heeft twee jaar lang een cursus gedaan over de heilzame werken van planten en kruiden. Heel wat vonden de weg van onze tuin naar de thee en zalfjes die zij maakte. Eén daarvan was de goudsbloem. De bloem is ook echt mooi oranje goud. Zo hoort die te zijn. Dat is ook de kleur waarmee het zijn heilzame en geneeskrachtige werking heeft. Echter is er ieder jaar weer het probleem van de gele goudsbloemen. Zij hebben geen geneeskrachtige werking en worden gauw dominant als je ze niet uitrukt. Ze zijn er vooral in periodes van hitte en droogte. Het ziet er wel leuk en fleurig uit maar je hebt er niets aan. Op het moment dat we de gele goudsbloemen verwijderen krijgen de oranje, heilzame bloemen, weer de overhand. Niet ingrijpen zorgt voor een heel geel bloemenbed.    

Jezus belooft ons ook een krachtig en heilzaam leven. Helaas is de laatste 2 jaar wel gebleken dat daar waar je mee omgaat word je mee besmet. Hoe is dat in geestelijke zin? Je hebt een onafhankelijke geest nodig zodat je kunt blijven stralen en voor goud kunt gaan.  
 
Verlies de kracht en je heilzame werking niet door alle gedachten en stromingen in de wereld. Blijf dicht bij God. Alles wat je nodig hebt zal Hij je leren en openbaren.  
 
Vele groeten, René