Croatian Country Life

De kracht van vriendelijkheid

Verblijdt u in de Here te allen tijde! Wederom zal ik zeggen: Verblijdt u!
Uw vriendelijkheid zij alle mensen bekend. De Here is nabij. (Filippenzen 4:4-5)

Zegenen opent een prachtige weg voor mensen om geraakt te worden door de Geest van God die in ons woont. Zegenen kan er voor zorgen dat mensen plotseling een verlangen krijgen naar Jezus.

We moeten niet iets doen om mensen ergens voor te winnen. We doen dingen omdat de liefde van Christus ons dringt….

Opnieuw moeten we van het idee af dat mensen in de wereld, die leven zonder Jezus, geen zegen zouden mogen ontvangen. We kunnen zegenen elk persoon, ook al is zijn of haar leven tegengesteld aan de wil van God. Wil men het niet aanvaarden, geen probleem. Is men boos of nors. Schudt het stof van je voeten af en de vrede zal bij je terugkeren. Maar zegen, en vervloek niet.

Het hoeft niet altijd te betekenen dat we letterlijk over iemand een zegen uitspreken waar zij of haar bijstaat. Soms is de tijd daar niet rijp voor. Een woord van kennis of een profetisch woord zou geweldig zijn. Maar ik heb dat niet zo vaak voor wildvreemde mensen. Ik verlang er wel naar.

Een paar maanden geleden was ik voor een kort bezoek in Griekenland. Een kerk waar ik erg graag naar toe ga en waar ik zelf altijd erg gezegend door word. Op de terugweg bij het vliegveld, kreeg ik te maken met een fikse vertraging. De atmosfeer die dan bij de gate ontstaat is verre van prettig. Zelf werd ik er ook niet vrolijk van, het zat er dik in dat ik mijn aansluitende bus in Bratislava naar huis zou missen.

Ik ging in de hectiek even naar het toilet. Na afloop zag ik net de dame die de toiletten aan het schoonmaken was. Ik werd ineens zo innerlijk bewogen met haar. Ik zag de diepe groeven van verdriet in haar gezicht. Het deed me eigenlijk wel goed dat ik in een moment van ergernis en haast zo makkelijk overgenomen kan worden door de juiste emoties. Ik bedankte deze vrouw voor het werk dat ze deed. Ik gaf haar wat geld voor een koffie te kopen. Ze was zo geraakt. Ze hield even mijn hand vast en ik voelde de warmte er door heen stromen. Een eenvoudige manier om iemand die je niet kent te zegenen. Ook een mooie geestelijke oefening om te trainen in geduld en ontferming.

Verleden jaar juli zat ik op een terrasje samen met mijn vrouw in Nederland ergens aan een meer. We hadden een mooie wandeling gemaakt en wilden wat drinken. Een vrouw kwam naast ons zitten en vertelde over haar hondje dat ze zojuist had gekregen via een adoptie regeling. Ik werd geraakt door haar liefde voor het hondje en vroeg of ik haar wat mocht trakteren. Ze was helemaal verbaasd. Toen ik na afloop de koffie en gebak afrekende bedankte ze mij voor zoveel vriendelijkheid. Ik vertelde haar dat God van haar hield en ook van haar hondje. Het raakte haar zichtbaar. Nee ik gaf geen foldertje met een tien stappen uitleg van het evangelie, misschien een volgende keer.

We hebben ook een kleine bediening van “Bless You Cards”. Mooie fotokaarten met een bemoedigende tekst. Die geef ik regelmatig aan iemand na een onverwachte ontmoeting. Door te zegenen openen mensen zich veel makkelijker voor Gods tegenwoordigheid. In feite is het God zelf die altijd met je meegaat. De boodschap is aangeleerd en zeker ook goed. Maar zijn tegenwoordigheid in ons is het die mensen raakt. Voor de één een geur ten leven, voor de ander een geur ten dood. Het maakt niet uit. Maar vriendelijkheid gepaard met zegenen raakt mensen.

Het zijn maar twee hele eenvoudige voorbeelden van vriendelijkheid op onverwachte momenten. Zegenen heeft twee kanten. Het is meewerken in het plan van God;  zegenen dat wat Hij al voorbereid heeft. Of door onze woorden en daden de harten van mensen openen zodat God makkelijker tot hen kan komen.