Croatian Country Life

Reaching out to rural Croatia

NEDERLANDS (scroll down for English) 

Wie over de prachtig geasfalteerde snelwegen rijdt en geniet van al het mooie natuurschoon en de zeer toeristische kust is zich nauwelijks bewust van de open wond in de Kroatische samenleving. Bijna 30 jaar geleden woedde er een felle burgeroorlog in het Kroatische binnenland. Velen van de mensen die in 1995 werden verjaagd zijn nooit meer teruggekeerd. De situatie is er uitzichtloos. Geen werk, geen toekomst, geen jeugd. 
Ondanks de prachtige, weelderige natuur, bieden dit binnenland een troosteloze aanblik. Veel huizen zijn nooit meer opgebouwd. Geld om iets moois van je huis te maken is er ook niet. De mensen die wij bezoeken hebben gemiddeld niet meer dan een maandinkomen van 130 euro. De booschappen zijn net zo duur als in Nederland. 

In 2013 zijn we begonnen met het in kaart brengen van de grootste eenzaamheid en armoede in het binneland. De voormalige oorlogsgebieden die we bezoeken zijn de gehuchten rond de plaatsen Glina, Vojnic, Topusko, Pokupsko, Vrginmost, Slunj, Cetingrad en Lasinja. Al deze dorpen bevinden zich in de provincie Karlovac en Sisak. Natuurlijk zouden we nog veel meer plekken willen bezoeken want vooral de dorpen rond Knin in Centraal Kroatië is veel eenzaamheid en armoede. Maar dit is gewoon te ver weg omdat in één of twee dagen te doen. 
Het bestrijden van de armoede is niet ons doel. Wel het leggen van relaties en het doorbreken van de eenzaamheid. We brengen altijd een mooi voedselpakket mee voor de mensen. Daarin ook altijd wat lekker luxe produkten die ze zelf niet kunnen kopen. Sommige bezoekjes zijn kort en wordt er weinig gesproken. Maar bij anderen is er echt sprake van een band en wordt er enorm naar uitgezien.  In deze blog kunt u meer lezen over onze ervaringen. 

Stichting Kracht voor Kroatië 
In december 2017 hebben we samen met onze vrienden Pieter en Nina Hamelink uit Kapelle (Zeeland) deze stichting opgericht. Met deze stichting hebben wij als doel om  het groene binnenland van Kroatië nieuw leven in te blazen. Concreet gaat het om drie doelstellingen:
1. Het bemoedigen en opzoeken van de achtergebleven ouderen in deze gebieden in de provincies Karlovac en Sisak.
2. Het laten zien van de schoonheid van het groene Kroatië door middel van de fotografie en het publiceren van blogs en artikelen over dit gebied. 
3. Het zegenen van deze gebieden die vaak ervaren worden als achtergebleven. Dit doen wij vanuit ons huis van gebed in Pribanjci maar ook door actief de gebieden in te trekken en voor de mensen en de plaatsen te bidden. Inmiddels hebben wij een tweede huis van gebed opgezet voorbij Glina waar we maandelijks samenkomen met een echtpaar dat ook het echte “country-leven” leidt. 

In ons huis van gebed hebben wij ook twee mooie, gerieflijke appartementen. Voor mensen met een krappe beurs in Nederland regelen wij twee keer per jaar dat een gezin of echtpaar vakantie bij ons kan houden. 

Ons gastenhuis annex huis van gebed hebben wij geheel zelf bekostigd. Ook de fotografie bediening wordt geheel door onszelf gefinancierd en is onderdeel van ons bedrijf. Het bezoekwerk in het binnenland is iets dat we graag vanuit onze eigen inkomsten geheel zouden financieren. Maar dat is (nog) niet geheel mogelijk. We zijn ontzettend dankbaar voor onze twaalf sponsors uit Nederland en daarnaast de stichting Humaned die trouw voorzien in de nodig financiën voor de pakketten en de brandstof voor de auto. Daarnaast helpen we mensen soms aan nieuw huisraad, brandhout of een nieuw fornuis. 

Onze stichting heeft zich ook ingezet om illegale stortplaatsen in de bossen op te ruimen en tevens hebben wij met subsidie van derden mooie wandelroutes uit kunnen zetten rond Vivodina. 

Dit zijn de gegevens van onze stichting (geen anbi) 
Stichting Kracht voor Kroatië
Tax number: 70596964
Bankaccount: NL87 INGB 0008 3274 56 (euro)
Conferencestraat 10
4421DS Kapelle – Netherlands

 

 

ENGLISH